jueves, 23 de agosto de 2007

CARTA AL SR. LAPORTA, AMB TOT EL RESPECTE I ADMIRACIÓ



La Copa Catalunya és una competició futbolística oficial, organitzada per la Federació Catalana de Futbol, que se celebra anualment a Catalunya amb la participació dels equips catalans.

La competició va ser creada en l'any 1900, pel que és la competició fubolística més antiga d'Espanya, i una de les primeres que es va disputar a Europa.

Al llarg dels anys ha canviat en diverses ocasions de nom (Copa Macaya, Copa Barcelona, Campionat de Catalunya, Lliga Catalana, Copa Generalitat i Copa Catalunya), així com de sistema de competició. Entre 1903 i 1940, la denominació va ser la de Campionat de Catalunya, i va gaudir d'un gran prestigi i afició, en un moment que no existia la Lliga espanyola de futbol. L'equip campió participava al costat de la resta de campions regionals a la Copa d'Espanya, que fins a l'inici de la lliga el 1929 era el torneig més important del futbol espanyol.


El Campionat de Catalunya va deixar de celebrar-se el 1940 a causa de la prohibició del règim franquista, que la va suprimir al considerar que no era bó que Catalunya contés amb una competició pròpia. Va obligar als clubs catalans a competir només en les competicions organitzades per la Federació Espanyola de Futbol: La Lliga espanyola i la Copa del Generalísimo. Una vegada restablida la democràcia a Espanya, va tornar a celebrar-se el 1984 amb el nom de Copa Generalitat, encara que, durant les cinc primeres edicions, no va tenir el reconeixement de la Real Federació Espanyola de Futbol. Es disputava a l'agost, com un preàmbul abans de l'inici de la temporada, i només participaven equips no professionals de Tercera Divisió.

La temporada 1989/90 va ser reconeguda com competició oficial a l'assumir la Federació Catalana de Futbol la seva organització. No obstant això, aquesta temporada tampoc van participar equips professionals. Aquell 1989 el Blanes va guanyar la final en derrotar a la Gramanet en el recent inaugurat Nou Municipal de Palamós. A partir de 1991 van entrar en joc els equips de Primera i Segona Divisió com el FC Barcelona i el RCD Espanyol, que han estat des de llavors els grans dominadores del torneig. En 1993 la competició va ser rebatejada amb el nom de Copa de Catalunya. En els últims anys ha adquirit un cert prestigi gràcies al seguiment dels mitjans de comunicació catalans i que els grans clubs com el FC Barcelona o el RCD Espanyol han presentat el seus primers equips en els partits d'aquesta competició(no sempre ha estat així), encara que el prestigi de la Copa Catalunya segueix lluny de l'esplendor que va gaudir abans de 1940.


Nota de l'autor d'aquest blog: "Aquell o aquells que presumeixen de catalanisme, en el àmbit futbolístic haurien de llegir-se una, dos o inclús tres vegades aquest text, abanç d'enviar segons quins jugadors a la Copa Catalunya i deixar les figures a casa (cosa que suposo, espero i desitjo que no passi el próxim 5 de setembre amb la semifinal entre el Barça i el Girona, però que ha passat en altres edicions). Si la directiva ha obligat al tècnic i als jugadors a fer la tecera part de la volta al mon de Willy Fogg aquest estiu...també els pot obligar a fer una hora de carretera (amb un comfortable autocar) per venir a Palamós a jugar una competició com aquesta XIX Copa Catalunya. Estic segur que el catalanisme del Sr. Laporta li guanyarà la partida als prejudicis esportius del cos tècnic i els jugadors. De no ser així...potser començaré a pensar que el Sr. president del Barça, no es tant catalanista com diu. Amb tot el respecte i admiració cap el president del primer club de futbol del món: EL FC BARCELONA".


PERE SUBIRANA

No hay comentarios: